Σημειωματάριο για τον Εμφύλιο και τον Κινηματογράφο

Περιηγηθείτε στις σελίδες του για να βρείτε

- ταινίες που αναφέρονται στον ελληνικό Εμφύλιο (1946-1949)

- κριτικές παρουσιάσεις των ταινιών

- συνεντεύξεις των σκηνοθετών και άρθρα για το έργο τους

- στοιχεία για την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, από το 1906 μέχρι σήμερα

- κείμενα για τη σχέση Ιστορίας και Κινηματογράφου

- αναφορές στη διαδικασία παραγωγής μιας ταινίας και τους παράγοντες που διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα


- βιβλιογραφία για τον Εμφύλιο, για τον ελληνικό κινηματογράφο, για την αξιοποίηση των φιλμ μυθοπλασίας ή τεκμηρίωσης στη διδασκαλία της Ιστορίας

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Ροβήρος Μανθούλης

Το blog του σκηνοθέτη
Ο Ροβήρος Μανθούλης, σπούδασε πολιτικές επιστήμες και δημοσιογραφία, ενώ ασχολήθηκε και με την ποίηση το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Από το 1949 έως το 1953 ήταν στην Αμερική όπου σπούδασε σκηνοθεσία. Δεν τον κέρδισε όμως η μητρόπολη του παγκόσμιου σινεμά. Επέστρεψε στην Ελλάδα αλλά δεν ακολούθησε τον εύκολο δρόμο του εμπορικού κινηματογράφου. Εργάστηκε για τη δημιουργία κινηματογραφικής υποδομής και παιδείας. Έκανε μαθήματα, διαλέξεις, έγγραψε για το σινεμά, βοήθησε στο στήσιμο κινηματογραφικών λεσχών.
Η ταινία "Ψηλά τα χέρια Χίτλερ" (1962) του δημιούργησε προβλήματα με το δικτατορικό καθεστώς και τον οδήγησε εκτός συνόρων, σε αυτοεξορία στην Ελβετία και το Παρίσι. Εκεί δούλεψε κυρίως για την τηλεόραση και στο είδος του ντοκιμαντέρ. Γύρισε αργότερα στην Ελλάδα για να προσφέρει στην αναμόρφωση της ελληνικής τηλεόρασης με τη μεταπολίτευση. Ανέλαβε διευθυντής της ΕΡΤ το 1975.
Ο σκηνοθέτης ζει και εργάζεται στο Παρίσι ως διευθυντής του Κέντρου Κινηματογράφου και Τηλεόρασης. Είναι σύμβουλος της UNESCO στην επιτροπή για τη διάσωση της κληρονομιάς των λαών.
Οι γνωστές ταινίες του Ροβήρου Μανθούλη είναι:
"Ψηλά τα χέρια Χίτλερ" (1962), "Πρόσωπο με πρόσωπο" (1996), "Μπλουζ με σφιγμένα δόντια" (1972), "Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος" και πρόσφατα η ελληνογαλλική συμπαραγωγή "Lilly's Story" (Φεστιβάλ Βενετίας).
Έχει τιμηθεί για το έργο του στη Γαλλία με το Μετάλλιο της Πόλεως των Παρισίων.
Ταινίες του Ρ.Μ. μπορείτε να βρείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου