Σημειωματάριο για τον Εμφύλιο και τον Κινηματογράφο

Περιηγηθείτε στις σελίδες του για να βρείτε

- ταινίες που αναφέρονται στον ελληνικό Εμφύλιο (1946-1949)

- κριτικές παρουσιάσεις των ταινιών

- συνεντεύξεις των σκηνοθετών και άρθρα για το έργο τους

- στοιχεία για την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, από το 1906 μέχρι σήμερα

- κείμενα για τη σχέση Ιστορίας και Κινηματογράφου

- αναφορές στη διαδικασία παραγωγής μιας ταινίας και τους παράγοντες που διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα


- βιβλιογραφία για τον Εμφύλιο, για τον ελληνικό κινηματογράφο, για την αξιοποίηση των φιλμ μυθοπλασίας ή τεκμηρίωσης στη διδασκαλία της Ιστορίας

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

ΜΑΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ

Ο Μάνος Ζαχαρίας γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε χημικός και στη συνέχεια θέατρο. Συμμετείχε στο φοιτητικό Κίνημα της Εθνικής Αντίστασης και στα Δεκεμβριανά υπήρξε επικεφαλής του λόχου φοιτητών Λόρδος Βύρων. Πήρε μέρος στον Εμφύλιο, και μαζι με τον Γιώργο Σεβαστίκογλου, οργάνωσε το κινηματογραφικό συνεργείο του Δημοκρατικού στρατού. Στην συνέχεια βρεθήκε στην Τασκένδη, όπου φοίτησε στην σχολή σκηνοθεσίας του θεατρικού ινστιτούτου. Η περιπέτειά του στον κινηματογράφο ξεκινά στα 1956 στη Μόσχα, όπου γύρισε περίπου δέκα ταινίες στα στούντιο της "Μόσφιλμ". Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1979, και από το 1982 έως το 1989 διετέλεσε Σύμβουλος Κινηματογραφίας του υπουργείου Πολιτισμού και από το 1987 Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Από το 1994 είναι επικεφαλής του γραφείου παρακολούθησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της ΕΡΤ Α.Ε.

Αγωνιστής, βαθιά ιδεολόγος πνευματικό παιδί του Μιχαήλ Ρομ, ο Μάνος Ζαχαρίας είναι δημιουργός δώδεκα ταινιών εκ των οποίων μονάχα μία είναι εξ ολοκλήρου γυρισμένη στην Ελλάδα. Πρόκειται για το παρθενικό του φιλμ με τίτλο Η αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας από το 1949, ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ χαμένο για πολλά χρόνια που ανακαλύφθηκε τυχαία στο Παρίσι και αγοράστηκε από τον Ροβήρο Μανθούλη. Γυρίστηκε στο Γράμμο-Βίτσι και στις Λαϊκές Δημοκρατίες της Ουγγαρίας και της Τσεχοσλοβακίας από το κινηματογραφικό συνεργείο του Δημοκρατικού στρατού της Ελλάδας.

Ο Μάνος Ζαχαρίας για τα Δεκεμβριανά και τον Εμφύλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου